1945 senesinin başlarında Budapeşte'yi tekrar ele geçirebilmek için Balaton gölünün kuzey doğusundan yapılan ve iki hafta içerisinde akamete uğrayan " Bahar Uyanışı " harekatından sonra ele geçirilen Alman ekipmanlarından yukarıdaki fotoğrafa rastladım. Pz IV 70(A) epey hasarlı filan ama benim fotoğrafı aynen modelleme gibi bir derdim yok. Benim çalışmam daha öncesinden bölgeye intikallerine dair bir ana ait olacak. Aşağıdaki modeller ve bazı resin figürler ile yenilgi öncesinden biraz daha ümitvar zamanlarını tasvir etmeye çalışacağım. Şu an için peyzaj hakkında bir planım olmadı. Belki bir köyden veya kasabamsı bir yerden geçerler..
Kitler hakkında bir kaç bir şey söylemek gerek. Her ikisi de çok güzeller. İnşa aşamalarına geçmeden önce internet sitelerinden yapabildiğim kadar okumalar yaptım. Bunların ışığında dikkat edilmesi gereken noktalardan önemli gördüklerimi şu şekilde not aldım. Takom Panther Ausf.G kitinin taret montajında bir sorun var ve bu sorun tareti toplayıp şaseye taktığınızda taretin 1.5-2 mm kadar yüksekte kalmasına sebep olup görüntüyü epey zedeliyor. Problemin üstesinden gelmek için ben aşağıdaki resimde okla gösterdiğim ikinci çıkıntı halkayı kesip yükseltiyi sıfırlamak yoluna gittim. Diğer türlü konu parçanın taret içerisinde oturacağı guide çıkıntılarını kesip aşağıya almak gerekiyor ama bu seçimin anlamsız ince işçilik ve arkasından yeni guide çıkıntısı yapmak yükü getireceğinden sebep mehter marşı eşliğinde okla gösterdiğim halkayı sıfırladım ve sorun çözüldü. Bu arada konu çıkıntı niye orada ve fiziken ne işe yarıyor pek de anlamış değilim (??!!)
Takom kitinin bu problem haricinde başka bir sorunu yok. Parçaların uyumu çok iyi. Rahatsız edici derecede bir kalıp izi problemi yok. Palet bakla bloklarının ve baklalarının montajı çok iyi ve bundan onbeş yirmi sene öncesinin kitlerinde görülen gözü rahatsız eden sert köşeli bakla birleşmeleri yok.
Tamiya kitine gelirsek, bu kit kelimenin tam anlamıyla parça uyumu açısından muhteşem bir kit. Dikkat edilmesi gereken tek nokta kalıp itici izleri ki bunların bertaraf edilmesi. Bu göz ardı edilirse bazı kısımlarda tatsız montaj problemlerine yol açabilir. Hatta daha sonradan anladığım kadarıyla bu sebep kaynaklı olarak, Youtube da izlediğim bir yapım incelemesi videosunda, palet bakla blokları ve baklalar arasındaki kalıp itici fazlalıklarını almadığı için montajı biten paletlerin tekerleklere birkaç beden büyük geldiğinden yakınan bir abi vardı. Dikkatlice bu temizliği yaparak palet montajlarına başlarsanız hiç bir problem yaşamazsınız ve paletler harika oturur. Montajı çok akarak giden epey keyif veren bir kit. Lakin ben yine kendi başıma bela açmakta uzman bir modelci olduğum için yine rahat durmadım elbette. Balkonda interior boyamasını yaparken mürettebat kapaklarını tutan mafsallardan biri airbrushı püfletmemle beraber parça 4.kattan uçarak enginlerde kayboldu. Carpet Monster'ı biliyorum ama bu canavar için henüz bir tanımlama yapamadım... Tamiya'nın bu ve normal Jagpanzer IV L70 kitini tavsiye ederim, gerçekten on numara kitler. Kiti yaparken Jagdpanzer IV L70 kiti için aldığım metal namlu setini de kullandım. Metal namlu setinin uygulanması da klasik Tamiya uyumu ile sorunsuz bir şekilde sönuçlandı. Kitlerin astarlarını da attıktan sonra figürlerin montajlarına başlayacağım.
24.06.2025 Salı.
Tanklar astara hazır hale geldi. Panter ve Jagdpanzer'in figürlerini ayarladım. Tankları astarlarken onları da astarlayacağım.
26.06.2025 Perşembe.
Her iki modeli de Mr.Surfacer 1500 ile astarladım.
28.06.2025 Cumartesi.
Jagdpanzer IV 70(A) 'nın 3 renk kamuflajını Tamiya'nın XF-88, XF-89 ve XF-90 numaralı boyaları ile tamamladım. Panther'i boyarken MRP'nin laker boyalarını kullanacağım. Özellikle kamuflajını çalışırken kesinlikle MRP leri daha çok beğeneceğimi düşünüyorum ama Tamiya'nın da bu yeni renk tonlarını bir denemiş oldum. Model boyamayalı çok uzun zaman olmuştu, 2 gün epey keyif aldım.
Panther'in 3 renk kamuflajının bitmesiyle önemli bir aşama geride kaldı. MRP boyalar ile çalışmayı düşünenler bence hiç beklemeden bu boyalara geçsinler. Sand rengini atarken boyayı inceltmeden kullandım ama kamuflaj uygulamasında basıncı düşürmem ve yüzeye çok yaklaşmam gerekeceğinden bu sefer kamuflaj renklerini kendi yavaş kuruyan tineri ile incelterek uyguladım. Kahverengi ile çalışırken çok rahattı ama Resedagrün rengi nispeten çok açık ton olduğundan sıkıntılı anlar yaşamadım da değil. Biraz kör samuray Zatoichi tadıyla gayret kemerini de berkiterek yeşil meselesini hallettim.
Kamuflaj patternlerini modeller üzerine kurşun kalemle dış hatlarını çizmeden uyguladığım için klavuzlarda verilen patternleri yüzde yüz doğrulukla uygulayamadım ama bunda benim için hiç bir problem yok. İleriki aşamalar için VMS saten verniğim ve 3 renk için Filter malzemelerim ulaşana kadar figürlerle ilgililenmem gerek. Tankların üzerinde adamlar olduğu gibi zeminde de epey figür olacak. Tanklara epey aşınmış bir Winterwash yapıp yapmamak arasında kararsız kalmış durumdayım. Gerekir fikri ağır basmala birlikte " mi acaba " sorusu da sıkıntılı...