28 Ekim 2024 Pazartesi

1/700 Ölçek İçin Pratik Deniz Canlandırması Yapımı

 


Bildiğiniz üzere 1/700 ölçek modeller büyük çoğunlukla ' Waterline ' tabir edilen, sadece su üstü kesimi görünecek şekilde üretilen modellerdir. Şüphesiz ki bu modelleri bittiğinde altlarında bir deniz efektiyle sunmak  cazibelerini çok daha arttırmakta. Uygulamanın bu tarz çalışmalar içerisinde en güzel sonuç vereni olmasa da şahsen yeterli olduğunu düşünüyorum.

Ana malzeme olarak iki opsiyon mevcut. Birincisi Tamiya veya benzeri firmaların ürettiği Okyanus Efekti plakaları. Bu plakaları maket ve malzeme aldığınız dükkan veya sitelerde bulabilirsiniz. ..



Bu malzeme boyanmadan önceki haliyle aşağıdaki gibi görünmektedir. :


Bu malzemenin bir sorunu ise istediğiniz ebatlarda keserken aynı zamanda iflahınızı da kesmesidir.

İkinci opsiyon ise herhangi bir camcı da kolaylıkla bulabileceğiniz, alırken istediğiniz ebatlarda kestirip kenar tesviyelerini kolaylıkla yaptırabileceğiniz buzlu camlar. 9 numara camlar uygundur. Aşağıda iki malzemeyi  aynı boyutta kesilmiş olarak birlikte görmektesiniz. Üstteki Tamiya Okyanus Efekti plakası ve altındaki 9 numara cam dır.

İhtiyacınız olan plaka boyutlarını hesaplarken diorama dizayn etmenin temel koşullarından ilkini gözden kaçırmamanız önemlidir. Yerleşimi yapılacak model plakanın kenarlarına paralel olarak yerleştirilmemelidir. Kenarlara hafif bir eğimle yapılacak yerleşim tekdüzeliği bozacak daha güzel bir sunum sağlayacaktır. Modelin etraf kısımlarında görünüşü bozmayacak kadar açıklıklar bırakmaya da dikkat etmelidir.

Kesim aşaması bittikten sonra plakayı alt kısmından şeffaf mavi tonları ile aralarda şeffaf yeşil kullanarak  boyayıp kurumasını bekleyin. Modeli yerleştireceğiniz bölgeyi daha açık tonda bırakın. Renk tonunu ayarlamak için koy olmasını istediğiniz bölgelere daha çok kat, açık olmasını istediğiniz bölgelere daha az kat boya atın.  Boyayı tabanca ile atmak daha doğru olacaktır. Ben bu iş için aşağıdaki iki rengi kullanıyorum.

Plaka kuruduktan sonra, modelinizi üst kısmına önceden planladığınız açıda CA yapıştırıcı ile yapıştırın. 

Bu aşamadan sonra herhangi bir resim malzemesi reyonunda kolaylıkla bulabileceğiniz ' Acrylic Medium Gel' ile model ile plaka arasında kalan boşlukları doldurun. Bu iş için ince uçlu bir şırınga dan faydalanabilirsiniz. Jeli modelin yanlarına bulaştırmamaya özen gösterin.

Bu işlem sırasında gemi denizi yardığında oluşan dalga tepelerini de yapmaya başlayabilirsiniz. Jel başlangıçta opak beyaz şekilde görünecektir. Bu durum bu işlemi yaparken kolaylık sağlayacaktır. Keza nereye ne kadar jel sürdüğünüzü kolaylıkla görebileceksiniz.

 Elbette hiçbir zaman ne modelin ne de hareketin gerçeğinin aynısını yapabilmemiz mümkün değildir. Amaç ' biraz daha gerçeğine yaklaşabilmek ' olduğundan bu işleme başlamadan önce bir miktar araştırma yapmakta ve denizde seyir halinde olan gemi fotoğraflarını incelemekte yarar vardır. 

Bir müddet sonra jel kurudukça şeffaflaşmaya ve çekmeye başlayacaktır. Uyguladığınız jeller tamamen şeffaflaşınca dalgaları ve aralardaki  köpükleri boyamaya başlayabilirsiniz. 

Bu işlem için enamel beyaz boya tercih ediyorum. 

Jel üzerinde kapatması güzel ve aynı zamanda köpükleri yaparken incelttiğinizde plaka üzerinde resim yağlı boyalarına göre açık koyu daha çok ton elde edebiliyorsunuz. 




Aşağıdaki modelin altında hazır plaka yerine 9 no. cam kullandım.